Wil je Nederlands leren?
Wil jij meer Nederlands praten? Dat kan bij ons gezellige Taalcafé! Je praat in kleine groepjes Nederlands. Een vrijwilliger helpt je hierbij. Zo ontmoet je ook nieuwe mensen.
Het is gezellig in ons Taalcafé. Je doet het altijd goed. Je krijgt geen les. Het gaat erom dat je op een ontspannen manier je Nederlands oefent. Meestal ben je 2 tot 4 uur per week aanwezig. Kun je een keertje niet? Dat is bij ons geen probleem. Naast kletsen kun je bij ons ook deelnemen aan gezellige activiteiten.
Wil je meer informatie of heb je een vraag? Gebruik dan dit formulier of stuur een mailtje naar: info@taalcafedesluis.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.
Ervaringsverhalen
“Het Taalcafé opende de wereld voor mij!"
Atilla Ceylan is sinds 2021 in Nederland. Zijn vrouw en jongste zoon waren toen al in Nederland. In 2022 volgde hun oudste zoon. Atilla komt uit Kayseri, een Turkse stad vlakbij Ankara. Hij was daar docent natuurkunde.
"Ik vind alles leuk aan ons taalcafé"
Victoria is in maart 2022 naar Nederland gekomen.
Ze is gevlucht uit Oekraïne, samen met haar zoon van 11 en dochter van 6 jaar. Haar man en ouders bleven in Oekraïne.
Victoria werkte in Kiev fulltime aan projecten voor kantoorinrichting en was verantwoordelijk voor design en inkoop.
Ze bezoekt 3 x per week het Taalcafé in Wormerveer.
Victoria: ‘De eerste maanden woonden we bij een gastgezin in Spijkerboor. Deze familie gaf ons niet alleen onderdak, maar ook familiewarmte en liefde. Voor mijn kinderen zijn zij echte grootouders geworden. Samen met hen hebben we veel spannende momenten beleefd, zoals de eerste dag op de Nederlandse school, vissen en een boot besturen, melk voeren aan pasgeboren lammetjes en natuurlijk fietsen langs de boerderijen.
Nu wonen we in Wormer. Daar is het makkelijker om meer taallessen te volgen en tijd met Nederlanders door te brengen. Mijn zoon zit op de ISK (Internationale Schakelklas Zaanstad) in Krommenie en volgt voetbaltraining bij WSV. Mijn dochter zit op de basisschool Eigenwijs in Wormer en doet aan dans.
Mijn plan is om Nederlands te leren en zo snel mogelijk een baan te vinden. Daarom bezoek ik 3 keer per week het Taalcafé. Ook oefen ik de taal met mijn buren, nieuwe vrienden uit het multiculturele café en medestudenten van de schilderlessen die ik in Amsterdam volg. Ik volg een cursus over kunstenaars uit de middeleeuwen. Dat is ook een goede oefening van het Nederlands en het levert veel plezier op tijdens het proces. Ik heb mijn kunstopleiding gedeeltelijk op eigen houtje gevolgd, waarbij ik de werken van grote meesters uit de 19e en 20e eeuw, zoals Van Gogh, Matisse, Klimt, bestudeerde en kopieerde. Nederland is volgens mij een modern land dat veel te bieden heeft op gebied van wetenschap, geneeskunde, kunst en economie.
Taalcafé De Sluis is mijn nieuwe familie.
Het biedt een vaste basis in mijn leven. De vrijwilligers zijn allemaal zo aardig.
Ik hou van De Sluis’.
"Mijn toekomst zie ik positief, de basis ligt bij De Sluis"
Abdi kwam vanuit Somalië naar Nederland en woonde vanaf december 2021 op de Zaanse noodopvangboot voor vluchtelingen. In februari 2024 kreeg hij een eigen woonruimte. Hij spreekt inmiddels vloeiend Nederlands en werkt in het toerisme.
Abdi:
‘Sluis is thuis: als je net bij de opvang aankomt ben je nieuw, de omgeving, de mensen… alles is onbekend. Maar in het Taalcafé voelde ik me meteen thuis. Hier is iedereen welkom. De mensen zijn geïnteresseerd in je en geven uitleg over alles wat je wilt weten, taal, cultuur, instanties. Ook een losse vraag kan altijd, zoals over een belangrijke brief die ik niet begreep. Dat haalt bij mij meteen de paniek weg. Hier kan ik al mijn stress even vergeten. De vrijwilligers zijn méér dan blij, we maken dan ook veel grapjes. Ik hou van De Sluis.
Dankzij het Taalcafé heb ik de taal snel geleerd. Daardoor sprak ik al snel Nederlands op mijn werk en met mijn nieuwe Nederlandse vrienden. Ik ben nooit naar een officiële opleiding inburgering geweest. Ik moest namelijk heel lang wachten om daaraan mee te mogen doen. Bij De Sluis kon ik meteen in december 2021 met taalles beginnen en oefenen voor het inburgeringsexamen. Ik slaagde in één keer!
Wachten op je verblijfsstatus is een zware periode. In die tijd werd ik vanuit De Sluis in contact gebracht met het jongerenproject Local Heroes. Hier kunnen Zaanse jongeren, die niet goed weten wat ze met hun leven willen, aan de slag. Je wordt geholpen bij je persoonlijke ontwikkeling, je maakt vrienden en breidt je netwerk uit. Dit project heeft mij erg geholpen. Zo kwam ik er achter welk werk het beste bij me past. Ik heb een passie voor cultuur en mensen, en werk nu bijna fulltime bij een toeristische attractie als host. Ik vind het super om voor mensen hun dagje uit extra leuk te maken.
Ook ben ik ambassadeur voor Local Heroes en Taalcafé de Sluis. Ik heb daardoor veel contact met burgemeester Hamming en heb mee mogen doen aan het ‘Project: ‘Ik zie je‘ van Museum of Humanity’.
Ik ben blij met mijn eigen woonplek, heb hier veel vrienden en leuk werk gekregen.
De basis daarvoor ligt bij De Sluis.