Skip to content
tcdl-header-slide13-green
tcdl-header-slide15-orange

Over ons

De Sluis Zaanstad is een plek waar we nieuwkomers verwelkomen in onze taalcafés. De taalcafés zijn op bijna alle dagdelen geopend op diverse locaties in de Zaanstreek. Hier maken én versterken we verbindingen tussen huidige en nieuwe Zaankanters. Onze activiteiten zijn primair gericht op taal, ontmoeten en meedoen. Zo werken nieuwkomers en Zaankanters samen aan directe integratie.

Onze missie

De missie van de Sluis is om nieuwkomers sneller te helpen integreren zodat zij een zelfstandig en volwaardig bestaan kunnen opbouwen in de Zaanse maatschappij. Ontmoeting staat hierin centraal en het motto is ‘SAMEN’. Vanuit de ontmoeting is er gelegenheid voor dialoog, wederzijds begrip en goede contacten: een persoonlijk netwerk van waaruit een bestaan in de Zaanse maatschappij kan worden opgebouwd. 

Ambitie 2020 – 2025

Stichting de Sluis Zaanstad

Contact

Gegevens

  • kvk: 41231166 

  • Iban: NL10RABO0319056252

Bestuur

  • Margriet de Vries: voorzitter

  • Eva Konijn: secretaris

  • Erika Voorendt: penningmeester

Extra activiteiten

Ook organiseert de Sluis regelmatig activiteiten. Zo houden we leuke bingo’s, sollicitatietrainingen of nuttige EHBO-workshops.

Taalcafé steunen?

Heb je geen tijd om ons als vrijwilliger te helpen, maar wil je wel wat doen? Je kunt ons ook financieel steunen. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld nieuwe materialen aanschaffen of leuke activiteiten organiseren.

Donaties ten behoeve van De Sluis zijn welkom op rekeningnummer: NL10 RABO 0319 0562 52
ten name van: Stichting De Sluis Zaanstad. 

Ontstaansgeschiedenis De Sluis Zaanstad

2015 ‘Het wonder van Zaandam’
Vanaf oktober 2015 vond volgens de pers ‘het wonder van Zaandam’ plaats: honderden vrijwilligers kwamen samen om de vluchtelingen in de noodopvang in het Burgemeester in ‘t Veldpark te helpen. De Noordkerk, tegenover het park, opende haar deuren en al snel werd daar twee uur per dag taalles gegeven. Voor de specifieke behoeften werd een facebookgroep opgericht voor vraag en aanbod van kleding, schoenen enz. Er ontstonden vele vriendschappen. In Zaandam startte integratie vanaf dag één.

“Het kamp in Zaandam is het slechtste van Nederland, maar de mensen zijn hier het mooist.” – meerdere vluchtelingen

2016 ‘De Poort’
Het ging zo goed in Zaanstad dat er een tweede noodopvang geopend werd in een loods op het Hembrugterrein. Met steun van de wijkmanager maakte een groep vrijwilligers van een leegstaande ruimte een nieuwe ontmoetingsplek: De Poort. Op deze levendige locatie waren gedurende drie maanden circa honderd vrijwilligers dagelijks actief.

“Zaandam is thuis. De vrijwilligers zijn onze familie.” – bezoekers van De Poort

2016 ‘De Sluis’
Na de sluiting van de noodopvanglocaties in Zaanstad verhuisden de vrijwilligers naar een derde plek waar zij vluchtelingen konden ondersteunen. In de Achtersluispolder verbleven nog honderden asielzoekers. Samen met het COA regelde gemeente Zaanstad een nieuwe plek voor de activiteiten van de Zaanse vrijwilligers: De Sluis.

“Wat de vrijwilligers voor deze vluchtelingen doen, scheelt zo negen maanden aan inburgering.” – VluchtelingenWerk

2017 ’De Sluis 2.0’
Inmiddels had een groot deel van de vluchtelingen uit het Veldpark een verblijfsstatus. Degenen die dankzij de lobby vanuit de vrijwilligers een woning in Zaanstad hadden gekregen, wisten De Sluis al snel te vinden. Hier konden zij verder werken aan hun Nederlands, deelnemen aan integratieactiviteiten en hun netwerk verder opbouwen.
In juli 2017 sloot ook de opvang in de Achtersluispolder. Er waren geen vluchtelingen meer in Zaanstad, maar de ‘nieuwe Zaankanters’ hadden nog een heel inburgeringstraject te doorlopen. Nieuwkomers en vrijwilligers wilden samen verder, en Vluchtelingenwerk bood hen een nieuwe locatie aan, centraal in Zaanstad. In september 2017 werd De Sluis 2.0 feestelijk geopend aan de Jufferstraat, naast Vluchtelingenwerk!

2018 De Sluis breidt uit
De Sluis groeit mee met de behoeften en ontwikkeling van haar bezoekers. Niet alleen statushouders willen graag contact met Nederlanders en de taal oefenen, ook expats, Zaankanters met een migratieachtergrond, Europese immigranten en andere individuen hebben hier behoefte aan.
Zo oefenen elke week ruim negentig nieuwkomers en dertig vaste vrijwilligers de Nederlandse taal en gewoonten. Ook wordt er samen op pad gegaan, bij elkaar thuis gegeten en geholpen met huiswerk. De communicatiekanalen worden goed onderhouden en houden een community van zo’n 2.000 betrokkenen actief. Ook de lokale pers besteedt regelmatig aandacht aan de activiteiten in en rond De Sluis.

Vanuit De Sluis is ook het samenwerkingsoverleg geboren waarin alle betrokken Zaanse maatschappelijke instanties vertegenwoordigd zijn. Sluisbezoekers kunnen leren solliciteren, wennen aan water, eerste hulp verlenen, schilderen en meer.

De nieuwkomers slagen voor hun inburgering op een hoger niveau dan vereist en doen vrijwilligerswerk. Niet alleen de nieuwkomers, maar ook de vrijwilligers krijgen een warm netwerk. Het succes van De Sluis ligt in haar motto: SAMEN, want succesvolle integratie komt van twee kanten!

En verder….

2019                            De Sluis 3.0 wordt voortgezet bij de Honigfabriek in Koog aan de Zaan

2020 – 2022            Verhuizing naar Jufferstraat
Introductie van de online Sluis vanwege de corona pandemie

2021                            Noodopvang nieuwe vluchtelingen

2022                            Verhuizing naar De Saentoren, 3e dagdeel in Wormerveer  en start Oekraïense club in De Rozenhof. 

2023                            Uitbreiding met taalcafé in Saendelft, 2 avonden
Deze sluit aan op in gebruikneming van flexwoningen in  Saendelft voor Oekraïners
Noodopvang Achtersluispolder blijft de komende 5 jaar opvang bieden aan vluchtelingen